Varje frö är del av naturens genbank

|12/03, 2021

Varje frö är del av naturens genbank

Hur många har sett sprutgurkan sprida sina frön? Som en rymdkapsel, med blixtens hastighet kastar sig frukten iväg, flera meter från moderplantan! Otroligt!

Omslagsbild av boken Livet i ett nötskal

Livet i ett nötskal

Boken berättar om fröer och om hur de sprider sig, för barn 5-9 år.

Läs mer

För en växt är det viktigt att sprida sina frön så långt bort som möjligt för att inte konkurrera med sig själv om ljus, vatten och näring. Växterna har därför många effektiva och fantasifulla sätt att göra det på. En del frön kan flyga eller segla på vatten, andra fastnar och bärs iväg i djurs pälsar eller på människors byxben. Somliga har en lockande färg och smak för att bli uppätna och flyttade av djur.

I varje frö slumrar en grodd som väntar på att få växa och varje frö vet redan från början vilken art som det tillhör. Vissa vill ha ljus, andra mörker för att gro. En del kräver en vinter mellan fröets mognad och groning, och andra behöver en skogsbrand. Varje växt har sedan tusentals år utvecklat sin egen strategi för överlevnad.

Varje frö är en del i naturens genbank där information bevaras för framtiden. Variation och mångfald är en viktig försäkring vid förändringar i klimat och miljö.