Näringens kretslopp, vart tar skiten vägen?

|26/03, 2021

Näringens kretslopp, vart tar skiten vägen?

Halmen som sprutar efter tröskan i höstskörden, vissna löv och gamla rötter, en komocka på klövervallen, en och annan död insekt eller grävling … allt detta är organiskt material, allt är sammansatt av olika näringsämnen. Vart tar avfallet vägen? Och var får de levande växterna sin näring? 

I boken Osynliga Mirakel beskrivs näringens kretslopp på ett vetenskapligt korrekt sätt men med ett språk och bilder som gör denna fantastiska ekosystemtjänst begriplig för läsaren. I böckerna Kalas i komockan och Magdans i underjorden förklaras samma fenomen för barn i åldern 5-9 år med livligt illustrerade bilder och roliga texter.

Avfallet sönderdelas till bördig mylla

Avfallet ska sönderdelas i allt mindre delar tills det blir bördig mylla. Det är en del av naturens kretslopp av näring. Det ska under tiden försörja miljarder organismer som var och en i en bestämd ordning bearbetar det tills näringen i det kan tas upp av nya växters rötter. 

Från de större djuren och insekterna…

När organiskt material blandas in i jorden gynnas massor av olika organismer som får energi och näring som de behöver för att leva och föröka sig. Först större djur och insekter, därefter mindre organismer äter av det, tuggar sönder, kissar och bajsar, och efter hand bryts materialet ned. 

…till de små och osynliga organismerna

Den viktigaste nedbrytaren är daggmasken – när den tuggar sig genom sina gångar i jorden kan den producera fem gånger sin egen vikt i näringsrik gödsel per dag! Andra viktiga markdjur är tusenfotingar, hoppstjärtar, nematoder och amöbor. När det organiska materialet är tillräckligt finfördelat tar mindre organismer som bakterier, svampar och alger vid. 

Mer än 450 arter i en komocka

I en komocka som hamnar på marken har forskare i Sverige hittat mer än 450 olika arter som livnär sig på gödseln medan den bryts ned – är det inte makalöst! I en välskött kompost som du själv kan ordna i trädgården kryllar det också av liv. 

Den bördiga levande jorden kan förse vilda och odlade växter med tillräcklig näring av hög kvalitet. Det gäller att vi inte förstör denna vår viktigaste resurs för att producera mat. 

Kretslopp för barn och vuxna

Beställ böckerna om naturens mirakel direkt från förlaget här via hemsidan. Kalas i komockan och Magdans i underjorden ingår i en serie med 7 barnböcker om naturens osynliga mirakel.

Boktips i texten

Omslagsbild av boken Osynliga Mirakel

Osynliga Mirakel

Boken berättar med foto och poesi om 7 olika ekosystemtjänster.

Läs mer
Omslagsbild av boken Kalas i komockan

Kalas i komockan

Boken berättar med bajs bryts ned till jord.

Läs mer
Omslagsbild av boken Magdans i underjorden

Magdans i underjorden

Boken berättar med den levande jorden och det fantastiska samspelet där jordens organismer gör jorden bördig.

Läs mer
Omslagsbild av bokpaketet Osynliga Mirakel

Bokpaket barnböcker

I sju böcker berättar vi om olika fenomen i naturen och varför de är viktiga för djur och natur.

Läs mer